Over naar een kwartier

Dus ge hebt de voorbije week dagelijks tien minuutjes in stilte gezeten. Ge hebt dat ding van “gewaarzijn” gedaan zo goed en zo kwaad als ge kon. Ge hebt uw ademhaling een beetje gevolgd. Dat vroeg de ene keer meer aandacht dan de andere keer. Ge hebt u zitten afvragen: wat zit ik hier te doen. Ge hebt de ene keer besloten: het werkt niet, en de andere keer hoorde ge uzelf denken: ah, dit was sympathiek.
Gelijk hoe het al geweest is: vanaf vandaag groeien we door naar vijftien minuten.
Spreek nu al met uzelf af dat ge uzelf af en toe moogt horen denken: “amai, saai” of van dat soort gedachten, en dat ge toch gaat blijven zitten.

Gewoon elke keer weer zachtjes dat kevertje terug op zijn lijntje zetten.

Okay wacht even, dat doet mij aan iets denken waarover ik even wat meer ga typen. We zijn bezig geweest met ‘aandacht’. [nog wat meer tussen haakjes voor de gevorderden: het aandachtig meemaken van aandacht, zodat aandacht zichzelf leert herkennen, dat is eigenlijk waar we in het echt mee bezig zijn][op den duur snapt uw systeem dat het aandacht is en dan vallen er veel identiteits-futiliteiten weg][maar als ge dit niet snapt hoeft ge het niet te snappen, doe eerst maar dat ding van een kwartier met uzelf blijven zitten].
Maar wat wou ik vertellen? Hier: uw aandacht kan verschillende kwaliteiten hebben. Als ge gestresseerd zijt bvb of een of andere piekprestatie aan het leveren zijt, of in groot gevaar vertoeft is uw aandacht pakweg scherp en snel, als ge voor de tv ligt te prutten is de aandacht bvb modderig. De kwaliteiten die we op dit moment in meditatie willen cultiveren zijn: mildheid, openheid, nieuwsgierigheid, zorgzaamheid, compassie, dat soort dingen.
Ik beloof u dat het mediteren zelf die kwaliteiten wakker maakt, dus in principe moet ge er niks voor ‘doen’, maar het kan geen kwaad van u naar de zachtere kwaliteiten te richten ook. Vooral in hoe ge omgaat met ‘storende’ dingen (gedachten, sensaties, onderbrekingen, ongemak, blabla). Alsof ge met een kind omgaat dat ge heel graag ziet en helemaal begrijpt en waar ge niks van nodig hebt en waar ge alles kunt aan geven. Laat uw aandacht zo zijn.
En als dat niet lukt, laat uw aandacht voor het niet lukken dan zo zijn :)

Aanstaande donderdag zien we mekaar terug.

Als er intussen noden zijn of kwesties die je in de groep wil gooien: trek mij aan de oren.

LM aandacht.JPG

En ik laat tussendoor nog iets van mij horen.