Thank You Tapes

Dag vriend of vriendin of geschikte kennis of doorverwezene

dus af en toe maak ik ThankYouTapes, audioboodschappen voor ex-lieven en vrienden en vriendinnen en dode mensen, om dankbaarheden uit te drukken en spijtigheden.  Ik ben daar op een dag mee begonnen en het heeft mij veel gebracht. Een therapeutenboek vroeg mij om er een artikeltje over te maken, en dat was de aanleiding voor om deze pagina op te zetten.

ThankYouTapes zijn in de eerste plaats gesprekjes met jezelf. Een goede manier om dingen een plaats te geven. Een schattenjacht in je dankbaarheidsarchief. Een hulpmiddel om bij aflopende of afgelopen relaties de verschillende verhalen een propere plaats te geven. Een manier om oude wrokjes te verteren en schulden te bekijken. En ook een communicatiekanaal met de doden (als je durft).

Ik heb er al veel aan gehad, ik hoop jij ook, hieronder wat uitleg, veel plezier ermee.

[en dan hier een paar echte audiovoorbeelden plakken}{op een dag}


 
 
imagined conversations.JPG

Wat doe je

 • iemand kiezen
 • wandelen, niet noodzakelijk, maar wel makkelijk
 • praten, luidop, in je dicatafoon/telefoon, zodat je jezelf hoort spreken, en achteraf jezelf kan beluisteren
 • eerst een opname "dankbaarheid"
 • dan een opname "spijt"
 • je opname al dan niet doorsturen

- twee dagen later mij iets laten weten, per mail of per onderstaand invulformulier (of allebei)

 
mensen.JPG

Voor wie maak je een tape?

 • iemand in je leven waarmee je nog niet 'klaar' bent
 • iemand waar je nog dingen tegen wil zeggen die je in 't echt moeilijk gezegd krijgt
 • iemand waarmee je niet meer kan praten/communiceren, maar waartegen je nog dingen uit te drukken hebt
 • iemand die dood is, of verdwenen
 • iemand die je graag ziet, en extra in de bloemen wil zetten
 • iemand die niet goed kan luisteren
 • denk ook hier aan: over het algemeen is het moeilijk om dankbaarheid te ontvangen, als ontvanger van een tape kan je in je eigen intimiteit wat meer kwetsbaarheid toelaten, het is meer privé, minder spannend, je bent minder geneigd om af te wimpelen, het kan dieper zakken. De relatie hoeft niet problematisch te zijn om een tape te rechtvaardigen bedoel ik maar.

Voor mij was de aanleiding om er mee te beginnen een relatiebreuk. Ik wenste niet verstrikt te geraken in opborrelende kluwens van verwijt en aanklacht en schuld en afwijzing etc.

Toen ik merkte hoe veel helderheid en opruiming die eerste tapes mij brachten, ben ik er nog gaan maken voor andere mensen. Soms om knopige gevoelens op te ruimen, soms ook gewoon om eens een keer formeel dankuwel te zeggen. (Over het algemeen denk ik van mijzelf dat ik de aandacht en de liefde die ik krijg nogal vaak als vanzelfsprekend beschouw, dus ik heb een hele lijst mensen waaraan ik best wel eens in ernst kan laten weten dat ik hun bijzijn erg waardeer.)

Uiteindelijk ben ik ook voor dode mensen tapes gaan maken.

Iemand suggereerde dat ik ook voor mijzelf een tape zou kunnen maken. Dat heb ik nog niet gedaan maar ik stel mij voor dat een wonderlijke oefening kan zijn.

 
swirly b.JPG

Praten

zou je dezelfde oefening ook al schrijvend kunnen doen?

Tuurlijk, maar probeer toch maar luidop, het gaat een tikkel dieper. Je maakt geluid, je veroorzaakt trilling, dat is minder virtueel en mentaal dan schrijven of typen, dus je zal zien dat je zelf ook minder virtueel of mentaal reageert op de trilling die je produceert.

Of: ik merk dat ik emotioneel meer betrokken ben als ik mijzelf luidop uitdruk, dat is wellicht niet voor iedereen het geval. Vandaar ook dat ik jou vroeg of je 't eens wil proberen.

 
iemand kiezen.JPG

Indicaties

 • om jezelf te laten gewennen geef je eerst een korte beschrijving van je toestand van het moment, "Hallo, ik ben aan het wandelen en ik ben bezig aan een experimentje etc"
 • formaliseer het beetje, je begint elke keer opnieuw met "ik ben dankbaar voor" of misschien beter nog "ik voel dankbaarheid voor" (gesteld dat je zou weten hoe je dat moet voelen)
 • geef jezelf permissie om te freewheelen, laat een beeld of herinnering opkomen, spreek daar dankbaarheid voor uit, en laat het volgende ding opkomen, je hoeft op voorhand geen lijst te hebben, het komt wel. En je laat het komen tot het op is.
 • wees onvervaard in het laten stromen van je emoties, soms zal je schrikken van hoe zeer je geraak/geroerd wordt, dat is oké. In het ergste geval zal je merken dat je hier en/of daar nog een brokkel werk te doen hebt.
 • je kiest achteraf om de tape al dan niet door te sturen dus geen censuur op het moment dat je met jezelf praat, je doet dit in de eerste plaats voor jezelf, mét jezelf, het is een intiem ding.
 
brood of liefde.JPG

Dankbaarheid uitdrukken

Dankbaarheid is een reuze-lekkere soort energie. Stel dat er engelen zouden bestaan of buitenlichamelijke entiteiten die over je kunnen waken en die je kunnen helpen, en dat die brandstof nodig hebben om iets te kunnen betekenen, zouden ze dan beter presteren wanneer je zeurige energie produceert of eerder smullen van dankbaarheidsvibes?

Je snapt het.

Om je op weg te helpen een paar voorbeelden.

 • dankbaar voor mensen en plaatsen en gebeurtenissen/verhalen die iemand in je leven gebracht heeft
 • dankbaar voor kwaliteiten die iemand voor jou heeft kunnen incarneren/voorleven
 • dankbaar voor hulp die je gekregen hebt of hebt kunnen geven, spullen, geld, tijd, aandacht
 • dankbaar voor momenten
 • dankbaar voor gedeeld voedsel
 • dankbaar voor gedeelde tijd, gedeelde avonturen, gedeelde ontekkingen
 • je kan dankbaar zijn voor heel simpele, grote dingen zoals "het leven", "ik ben je dankbaar voor mijn leven, voor de gezinsleden, voor het huis
 • je kan dankbaar zijn voor iets waarvan je weet dat de ander er niet per se mee gediend was, de dankbaarheid is immers in en van jou "ik ben dankbaar voor de ruimte die je mij gegeven hebt, en ik ben extra dankbaar omdat ik weet dat dat voor jou lastig was"

Deze voorbeelden zijn breed en algemeen en niet-anecdotisch beschreven, doch ik nodig je uit om wél precies te beschrijven waarvoor je dankbaarheid voelt opborrelen. Dat engageert meer.

 
spijt.JPG

Spijt uitdrukken

Ken je dat: je deed als kind iets fout en dan moest je excuses aanbieden, sorry zeggen. Ik heb het altijd heel vervelend gevonden: slecht heel af en toe deed/doe ik iets "slechts", meestal wist ik niet beter of had ik een andere goesting dan wat voor grote mensen op dat moment handig was.

Hoe vaak doe je iets echt "kwaadaardigs" of "slecht"? Heel zelden toch, meestal ben je ofwel niet bewust (met iets anders bezig en richt je toevallig schade aan), of je bent iets aan het beschermen, of je reageert vanuit iets in jou dat gekwetst of boos is en dat geen andere manier vind om zichzelf uit te drukken dan buiten zichzelf pijn te veroorzaken. Goed menende ouders, hoeders en instanties dwingen je dan om spijt uit te drukken, dat hoort bij ons socialisatieproces, we moeten leren wat goede omgangsvormen zijn. Maar als we verplicht worden om onszelf "fout" te vinden knaagt dat aan de eigenwaarde. En dat is een belangrijk goed om in eigen controle te hebben.

Dus (zoals eerder gezegd):

"Het spijt mij" of "Ik vind het spijtig dat" of "Ik heb spijt van/dat" is niet te begrijpen als "ik heb schuld", of "dit was fout", maak er geen schuldbekentenis van of een verwijt.

Spijt gaat niet over jou, het gaat over het erkennen van de (mogelijke) pijn van de ander. Het erkennen van de pijn van de ander doen we vaak niet doen omdat we schuld beginnen te voelen van zodra we ons beginnen voor te stellen dat de ander door ons pijn zou kunnen hebben (gehad). En om weg te blijven van het schuldgevoel (dat biezonder zelf-pijnigend is) gebruiken we 'rechtvaardiging' of afwijzing.

Schuld is niet handig, want het zet je vast. Bekijk het eerder als:"ik kan mij voorstellen dat er in andere omstandigheden, met andere bagage, vaardigheden, gewoontes of intenties minder pijn zou geweest zijn of minder onrecht of méér liefde". Op die manier uitgedrukt, maak je terug verbinding met het goede in jezelf én in de ander. En kan je zien dat spijt uitdrukken een vorm van vergeven is, jezelf vergeven vooral. Tenminste, dat hoop ik, laat maar weten of dat al dan niet het geval is.

Verder doe je zoals bij dankbaarheid: je begint ergens, je drukt het uit en je wacht op het volgende ding dat zich aandient, tot het op is, en dan stop je, je voelt wel wanneer.

Als je enkel zin hebt in een rondje Dankbaarheid is dat ook prima hoor.

 

 

Versturen

Als je een opname gemaakt hebt voor een levende mens kan je er voor kiezen om die ook te bezorgen/door te sturen.
Maar dat moet niet.
Een Dankbaarheids-tape is erg veilig om te versturen. In het ergste geval vind de recipient er niks aan en dan is dat jammer maar niet erg. De Spijt-tape moet je 'n beetje aanvoelen.
In elk geval, je hoeft er onderweg niet mee bezig te zijn, beslis dat maar nadat je de opname gemaakt hebt.

 

Het feedbackgedeelte hieronder heb ik niet meer nodig, dat diende om een artikel te stofferen. Voel je vrij om de pagina door te spelen aan mensen die er iets mee zouden kunnen.

Als je van plan zou zijn om geld te gaan verdienen met het aanbieden van deze methodiek, is u dat gegund. Als je er boeken over zou beginnen maken en hippe workshops zal ik het spijtig vinden indien ik niet als uitvinder gecrediteerd zou worden.

## En dan qua feedback

Wat mij interesseert, naast je algemene beleving van de oefening

 • wat gaat makkelijk / moeilijk?
 • voelde het veilig om te doen, was er weerstand?
 • heb je nog extra input nodig?
 • hoe lang duurt het voor je stilvalt?
 • doet luidop praten iets anders voor jou dan wanneer je 't zou geschreven hebben?
 • als je twee dagen later kijkt/voelt naar je subjectieve gevoelsbeleving jegens de mens voor wie je een tape gemaakt hebt, hoe is die veranderd?
 • voor wie (wat soort mens, wat soort relatie) zou je absoluut geen tape willen maken
 • en gelijk wat je nog kan verzinnen aan aanbevelingen of vragen of kwesties is ook welkom natuurlijk

Je doet mij een groot plezier als je mij hierover een mailtje stuurt. Of: je vult onderstaand formulier in.

Het kan ook zijn dat je iets had van "nadat ik het bovenstaande gelezen had, had ik er geen zin meer in", ook prima, dat hoor ik even graag.

Kus in je oor, Randall.

 

Thank You Tapes FeedbackFormulier

in te vullen nadat je een Tape gemaakt hebt. Meteen erna als de kans bestaat dat het invullen anders aan je aandacht zou ontsnappen, een paar dagen erna als je het ding lang genoeg in je aandacht kan houden.

Naam *
Naam
Ik ben op deze pagina terechtgekomen
Hoe ging het maken van een opname?
Hoe ging het maken van een opname?
"Het was een stukje cake" (het ging makkelijk)
"Ik wist meteen al voor wie ik een opname wilde maken"
"Ik kon mijzelf vrij laten praten"
"ik kon dezelfde oefening net zo goed in geschreven of getypte vorm gedaan hebben"
"ik werd emotioneel geraakt/geroerd door het maken van de Tape"
"het maken van de Tape(s) heeft verhelderend gewerkt"
"ik heb nieuwe inzichten gekregen"
"mijn gevoelsbeleving van de relatie is veranderd door het maken van de Tape(s)"
"mijn gevoelsbelving van de relatie is verbeterd door het maken van de Tape(s)"
"ik wil het nog wel eens doen"
"ik zou dit aanraden aan een vriend/vriendin"
"Ergens pensen aan hangen" betekent, ergens véél (overdreven) moeite voor doen.
Heb je de opname doorgestuurd naar de persoon voor wie je ze gemaakt hebt?
Er zijn misschien mensen waarvoor je géén tape zou willen maken, hoe komt dat dan?
En ik bedoel mensen die op een of andere manier belangrijk/bepalend voor je (geweest) zijn.
Je kan ook aanbevelingen hebben voor dit formulier, of gewoon nog iets te vertellen hebben. Dank alvast voor de moeite en de moed.
imagined conversations.JPG